Hoe oud was jij toen je erachter kwam dat iedereen maar wat doet?
Vroeger keek ik op tegen mensen die ouder waren. Als twintigjarige dacht ik dat je op je dertigste ineens een soort alleswetende volwassene was. Mensen van die leeftijd hadden kinderen, huizen, auto’s en praatten over grote-mensen-dingen zoals politiek of hypotheekrente. Ze leken zeker van hun zaak, alsof er een handleiding voor het leven bestond die ik ooit nog in handen zou krijgen. Maar toen werd ik zelf dertig.
De grote illusie van “volwassen worden"
Ik wachtte geduldig op het moment dat ik me volwassen zou voelen. Dat ik alle antwoorden zou hebben. Maar weet je wat? Dat moment kwam niet.
Sterker nog, ik voelde me nog steeds dezelfde persoon als tien jaar eerder. Tuurlijk, ik had inmiddels een hypotheek en twee kinderen, en ik kon een fatsoenlijk gesprek voeren over politiek als dat moest. Maar diep vanbinnen was ik gewoon… ik. Een mens dat dingen probeert en soms compleet de mist ingaat. Geen handleiding, geen geheime wijsheid, gewoon een hoop trial-and-error.
En hoe meer ik er met anderen over praatte, hoe meer ik ontdekte dat bijna iedereen hetzelfde ervaart. De mensen die vroeger op mij overkwamen als allesweters? Ook zij hadden geen idee wat ze aan het doen waren. Ze deden gewoon hun best, net als ik.
Waarom dat eigenlijk geweldig is
Het besef dat niemand écht precies weet wat ze doen, was bevrijdend. Het betekent namelijk dat er geen vaste regels zijn. Het leven is niet een optelsom van verplichte mijlpalen—studie, baan, huis, gezin, pensioen. Het is een persoonlijke puzzel, en jij bepaalt welke stukjes passen.
Het gaf me ook de moed om dingen anders te doen. Om te freelancen in plaats van een “veilige” baan te houden. Om projecten te starten waar ik energie van krijg, ook al begreep niemand precies waarom ik dat deed. Om te leren door fouten te maken in plaats van te wachten tot ik zeker wist dat ik alles perfect zou doen.
Stop met jezelf vergelijken
Een van de grootste oorzaken van onzekerheid is jezelf vergelijken met anderen. Je ziet wat mensen hebben (het huis, de carrière, de auto), maar je ziet niet hun twijfels, fouten en onzekerheden. Wat je niet weet, is dat die collega met die indrukwekkende promotie misschien ’s nachts wakker ligt van stress. Of dat die kennis met het grote huis zich afvraagt waarom hij zich niet gelukkig voelt.
Niemand heeft alle antwoorden, en dat is oké.
Pak de regie terug
Als niemand precies weet wat ze doen, betekent dat ook dat jij niet hoeft te wachten op toestemming om het anders te doen. Wil je stoppen met een baan waar je ongelukkig van wordt? Probeer iets nieuws. Wil je meer tijd voor je gezin of je hobby’s? Pak die tijd.
Het mooie van dit besef is dat je niet langer hoeft te leven volgens de onzichtbare regels die je dacht te moeten volgen. Je kunt jouw eigen regels maken.
Dus, hoe oud was jij toen je erachter kwam dat iedereen maar wat doet? Als je het nog niet wist: gefeliciteerd, dit is dat moment. En nu kun je eindelijk stoppen met wachten en beginnen met leven op jouw manier.