Man in the mirror

Om een of andere reden maak ik me meer en meer zorgen om alles wat er in de wereld gebeurd. Het trekt me meer aan dan voorheen. Of dat het komt omdat ik vader ben of omdat ik ouder wordt weet ik niet. Maar er lijkt zoveel, meer dan ooit, ellende in de wereld te zijn.

Vandaag een onderwerp waar ik wel een boek over kan schrijven, maar dat ga ik niet doen. Althans niet vandaag. Nummer 29:

How are you changing the world?

Ik vind filantropie een rete interessant onderwerp. Niet te verwarren met pedofilie of necrofilie, dat zijn gore, vieze, zieke klootzakken.

Oke, awkward…slechte grap, maar terug naar het onderwerp. Er zijn verschillende definities over filantropie, maar allemaal in de trant van “iets goed doen voor een ander”. Dit vond ik wel een mooie beschrijving:

Onzelfzuchtige zorg voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens, vaak merkbaar door schenkingen van geld, goederen of werk aan behoeftige personen, door het subsidëren van instellingen op het gebied van educatie of gezondheidszorg of door vrijgevigheid aan andere sociaal nuttige doeleinden.

Wat mij betreft is filantropie een belangrijk onderdeel in het verbeteren van de wereld. Maar hoe draag ik mijn steentje bij? Ik word me steeds bewuster over de situatie en de oneerlijkheid in de wereld. Ik kan dat nooit allemaal veranderen, maar als we allemaal zo denken verandert er natuurlijk helemaal niks.

We (Sanne en ik) zijn onbewust, maar intussen wel bewust, flexitariër geworden. Ofwel we eten aanzienlijk minder vlees. Ik doe soms een boodschapje voor een dakloze. Ieder jaar steunen we een ander goed doel. Ik heb twee jaar via een stichting een brugpiepertje begeleid die een moeilijke thuissituatie had. Veranderen we daar de wereld mee? Zijn we daarmee ineens filantropen? Nee ik denk het niet, maar alle kleine beetjes helpen.

Een van mijn dromen is filantroop te worden. Een succesvol eigen bedrijf te hebben waarin ik genoeg verdien om zelf geen zorgen te hebben en genoeg overhoud om anderen te helpen. Ik zou graag daklozen een nieuwe kans geven om in mijn bedrijf te werken en een nieuw bestaan op te bouwen. En mensen die moeite hebben om de arbeidsmarkt op te komen, maar wel willen, te helpen om een eigen bedrijf op te starten. Enige voorwaarde is dat zij beloven ook iets goeds te doen voor een ander. Pay it forward. En ja ik heb de film gezien.

Dàt is mijn droom!

Maar in de tussentijd kijk ik af en toe eens in de spiegel om terug te kijken naar wat ik gedaan heb en kan doen om de wereld een klein beetje mooier te maken. En als we dat allemaal doen, dan moet het toch echt wel goed komen?

Er was ooit een groot artiest die hier een schitterend nummer over schreef.

I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
And no message could’ve been any clearer
If they wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change

Michael Jackon