Waarom Boone en Yoast helden zijn

Wie inspireert mij en waarom? Echt inspirerende mensen heb ik, denk ik, niet direct. Wel genoeg inspirerende momenten of uitspraken. Maar ook daarvan kan ik niet spontaan iets benoemen. Maar wie zijn dan Boone en Yoast? Ik heb het over Herman Boone en Bill Yoast.

We zijn aangekomen bij blog nummer 6 met als onderwerp:

Who is someone that inspires you and why?

Tja, wie inspireert mij. Ik kan nu, heel cliché, mijn ouders gaan noemen maar dan word ik weer overladen met appjes. Hoeveel ze van me houden en zo. Dat weet ik wel. Hoewel ik me geen betere ouders heb kunnen wensen, maar dat ter zijde.

Maar wie dan wel? Het verschilt ook wel een beetje per fase in mijn leven. Maar na wat peinzen schoten de namen Herman Boone en Bill Yoast door mijn hoofd. De kans is erg groot dat je geen idee hebt wie dat zijn, en dat neem ik je niet kwalijk. Althans nog niet.

Laat ik voorop stellen dat ik deze mannen niet persoonlijk ken. Ik heb ze ook nog nooit gesproken of gezien. Ik heb zelfs nog nooit iets van of over hen gelezen. Des al niet te min moeten zij een inspirator zijn voor velen.

Ja maar Wes, ik hang aan je lippen, maar who the fuck zijn Herman Boone en Bill Yoast?”

Oke, komt ie. Herman Boone en Bill Yoast zijn twee highschool American Football coaches. Hun rollen worden vertolkt door Denzel Washington (Herman Boone) en Will Patton (Bill Yoast) in de film “Remember the Titans”.

Deze film speelt zich af in de jaren zeventig van de 20e eeuw en is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen. Scholen in de buitenwijken van Virginia zijn al generaties lang gescheiden. Tot in 1971 een blanke en een zwarte school samen T.C. Williams High School werden. Dat dit kon niet meteen op sympathie rekenen van blanke gemeenschap is een understatement. En als klap op de vuurpijl wordt de zeer succesvolle blanke headcoach, Bill Yoast, van het plaatselijke football team ingeruild door de zwarte coach Herman Boone. De spanningen lopen gigantisch op en om de rust te bewaren volgt een compromis: Coach Boone blijft headcoach en coach Yoast mag de verdedigende manschappen onder zijn hoede nemen. Onder protest neemt hij de baan aan.

Je bekijkt de film vanuit het perspectief van het American Football team van T.C. Williams Highschool. De coaches leren de jongens elkaar te respecteren en te vertrouwen wat leidt tot groot succes binnen en buiten het sportveld. Onder leiding van Coach Boone en Coach Yoast wordt dit team, welke als een van de weinigen in die tijd te maken hebben met rassenintegratie, het symbool van het verenigingen van de zwarte en blanke gemeenschap.

Ik heb een hekel aan onrecht. En er is me toch een partijtje onrecht in de wereld. En dan is het fijn om te zien dat er ook mensen zijn die hier voorbij durven te kijken en het kwade overwinnen. Overwinnen door de dialoog aan te gaan. Overwinnen door haat opzij te schuiven. Overwinnen door te luisteren. Overwinnen door respecteren. Overwinnen door liefde.

Gelukkig barst onze wereld van dit soort helden. 99% van deze helden kennen we niet. Gelukkig is er een film over Boone en Yoast gemaakt anders hadden we nooit van hen gehoord. En … I’m a sucker voor de onbekende helden van deze wereld (en de bijbehorende films).

Fucking awesome!

Trouwens Ferdinand is ook een echte baas!